Naslovnica » VIJESTI » ŠOKANTNO » Presušilo Ramsko jezero! Izronili jezivi ostaci kuća, grobovi i džamija (FOTO+VIDEO)

Presušilo Ramsko jezero! Izronili jezivi ostaci kuća, grobovi i džamija (FOTO+VIDEO)

Zbog loše hidrološke godine i pojačane proizvodnje električne energije, Ramsko jezero je na najnižoj razini u posljednjih nekoliko godina.

Dolina potopljene Gornje Rame izgleda beživotno, i podsjeća na  pustinjske predjele, ističe portal Rama Prozor, koji je dokumentirao nestvarne prizore koje je otkrilo isušivanje.

U  Lukama prvi put ugledate tragove nekadašnje stare kaldrme, puta, koji vas vodi u smjeru idućega mjesta – u punoj akumulaciji to je otok Škarine. Uz tu kaldrmu mogu se vidjeti ostaci nekadašnjih voćnjaka, groblja, ljudskih ostataka i domova.

494

Kada dođete na Škarine pogled vam puca na udolinu prepunu tragova nekadašnjih naselja.

Po ostacima glavne seoske kaldrme ulazite u ostatke naselja, a svuda su vidljivi tragovi uskih priključnih kaldrma, koje su nekada vodile do domova. Vide su tragovi ostataka grnčarije, opeke, čavala, bravaluka, i možda ono najjezivije ostataka ljudske obuće i posuđa.

Kaldrma dalje vodi prema ostacima  prostranog groblja (mezarja), koje se nalazi na dnu naselja. Grobovi okružuju ostatke porušene džamije, od koje je još uvijek najistaknutiji njen minaret, piše Rama Prozor.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/276954/presusilo-ramsko-jezero-izronili-jezivi-ostaci-kuca-grobovi-i-dzamija-foto-video#sthash.SCQbJL1w.dpuf

Pročitajte još

Hodala je cestom i bezbrižno pričala na mobitel, ni ne sluteći šta će joj se dogoditi za nekoliko sekundi! (VIDEO)

Kao što se možete i sami vidjeti u lijevom uglu, nadzorna kamera uhvatila je jednu …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

X Close