Naslovnica » VIJESTI » ŠOKANTNO » (VIDEO) OVO JE GORE OD ATOMSKE BOMBE: Katastrofa u najavi, moglo bi umrijeti milijun i pol ljudi!

(VIDEO) OVO JE GORE OD ATOMSKE BOMBE: Katastrofa u najavi, moglo bi umrijeti milijun i pol ljudi!

Savezničke trupe i Islamska država spremaju se za veliku bitku oko strateški ključne brane čije bi pucanje moglo dovesti do izlijevanja 11 milijardi kubika vode na irački grad Mosul, što je kao da se izlije 600 Temzi.

Inženjeri iz talijanske kompanije bili su zaduženi za radove oko popravaka oštećene brane, ali stručnjaci upozoravaju da bi njihov posao mogao biti uzaludan, a ako bi došlo do katastrofe, procjenjuje se da bi moglo da strada 1,5 milijuna ljudi. To bi smatraju stručnjaci, bilo razorno poput “eksplozije nuklearne bombe”.

Ako bi puknula brana, dolinom oko iračkog grada Mosula protutnjao bi 15-metarski rušilački val, što je vodena masa jednaka zapremini 4,4 milijuna olimpijskih bazena. Inženjeri talijanske kompanije TREVI 18 mjeseci su radili na jačanju konstrukcije oštećene brane, ali profesor švedskog sveučilišta u Lulei tvrdi da je Megagrađevine osuđena na propast, bez obzira tko je kontrolira.

“Građevinski radovi samo odgađaju neizbježnu katastrofu, pitanje je vremena kad će do nje doći. To će biti gore od bacanja nuklearne bombe na Irak “, rekao je stručnjak za mosulsku branu Nadhir al-Ansari.

U međuvremenu, oko 375 kilometara dalje, bitka za još jednu bliskoistočnu branu je neizbježna. Kurdske jedinice samo su pet kilometara udaljene od brane na rijeci Eufrat.

Potpomognuti specijalnim snagama SAD-a, Francuske i Britanije, Kurdi su istjerali džihadiste ID iz obližnjih sela i farmi, a iduća meta im je upravo spomenuta brana. Za razliku od one kod Mosula, ova brana nije ni blizu opasna za lokalno stanovništvo.

Rušenje brane kod Mosula bila bi “humanitarna katastrofa epskih razmjera” koja bi mogla usmrti 1,5 milijuna ljudi, upozorila je američka veleposlanica pri UN-u Samanta Pauer ranije ove godine. Nakon sastanka s iračkim veleposlanikom pri UN Mohamedom Alijem Alhakimom, Pauer je pozvala sve članice UN na poduzimanje hitnih koraka u sprečavanju moguće katastrofe.

Znanstveni centar Europske komisije lani je objavio studiju prema kojoj bi, u slučaju pucanja brane, sedam milijuna Iračana bilo pogođeno posljedicama poplave.

“Ključno je da sve članice budu brzo informirane o magnitudi problema i važnosti da se bude spreamn u sprečavanju humanitarne katastrofe epskih razmjera”, rekla je Pauer. Ambasadorka je zaključke sastanaka s tehničkim stručnjacima, inženjerima i predstavnicima UN-ovih humanitarnih agencija opisala “jezivim”.

Brana na sjeveru Iraka izgrađena je na nestabilnim temeljima koji neprekidno erodiraju, a nedostatak kontinuiranog održavanja nakon pada u ruke Islamske države 2014. godine dodatno je oslabilo već ionako oštećenu strukturu. Pauer je naglasila da bi u slučaju pucanja brane, dolinom prošao razorni val od 15 metara koji bi nosio sve pred sobom.

Talijanska tvrtka je sklopila ugovor vrijedan 300 milijuna dolara za rekonstrukciju opasne brane. Inženjere čuva oko petsto pripadnika talijanske vojske i kurdskih pešmergi. Inženjeri u temelje brane ubrizgavaju posebnu mješavinu cementa, proces koji se naziva fugiranje.

Source :

kurir.rs, Daily Mail

Pročitajte još

Želio je ribu uhvatiti rukom, međutim tada je izronilo nešto mnogo veće (VIDEO)

Nekada treba biti veoma vješt da bi se riba uhvatila rukom, međutim, malo je lakše …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

X Close