Naslovnica » SCI-TECH » NAUKA » UPALJENO JE NAJVEĆE UMJETNO SUNCE NA SVIJETU: U četiri sata potroši energije kao vaša obitelj u cijeloj godini, ali ima cilj

UPALJENO JE NAJVEĆE UMJETNO SUNCE NA SVIJETU: U četiri sata potroši energije kao vaša obitelj u cijeloj godini, ali ima cilj

Njemački znanstvenici u četvrtak su pokrenuli uređaj koji zovu najvećim umjetnim suncem, a namijenjen je istraživanju proizvodnje goriva koje neće štetiti klimi.

Njemačka svemirska agencija DLR je uređaj nazvan Synlight, sastavljen od snažnih svjetiljki ukupne snage 350 kilovata, pustila u pogon u gradiću Juelichu, na zapadu Sjeverne Rajne Vestfalije.

Jedno od glavnih područja istraživanja bit će proizvodnja vodika s ciljem stvaranja klimi prijateljskog goriva za zrakoplove, rekao je čelnik DLR-a Karsten Lemmer.

Golema potrošnja energije

Iako Synlight u četiri sata potroši energije kao i četveročlana obitelj u godinu dana, znanstvenici se nadaju da će uspješnim rezultatima brzo nadoknaditi toliku potrošnju.

Njemačka vlada potiče veću proizvodnju energije vjetra i sunčeve energije u sklopu svoje politike odustajanja od nuklearne energije i prelaska na obnovljivu.

Source :

net.hr, Foto: Deutsches Zentrum für Luft

Pročitajte još

GRANDIOZNO OTKRIĆE: U egipatskoj nekropoli pronađena mumija stara gotovo 4000 godina, ali i prikazi svakodnevnog života vladara

U nekropoli Qubbet El-Hawa u Egiptu arheolozi su otkrili grobnicu staru tristo godina u kojoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

X Close