Naslovnica » LIFESTYLE » KUHANJE » RUSKU SALATU OBOŽAVAMO, A ONA NEMA VEZE SA RUSIJOM: Recept je bio strogo čuvana TAJNA, a evo zašto

RUSKU SALATU OBOŽAVAMO, A ONA NEMA VEZE SA RUSIJOM: Recept je bio strogo čuvana TAJNA, a evo zašto

Ruska salata je tradicionalno jelo, nezaobilazno na novogodišnjoj trpezi, a malo tko zna da nema nikakve veze s Rusijom.

Ruska salata nastala je 1860. godine, tako što je Belgijanac Lucien Olivier, šef kuhinje tada renomiranog restorana u Moskvi, poslužio goste svojom salatom koja je ubrzo postala zaštitni znak restorana, ne sluteći da će mnogo godina kasnije ući u sve važnije kuhare svijeta. Recept je bio strogo čuvana tajna, koju nikome nije odao do smrti. Salatu je spremao sam, navečer i nikome nije dozvoljavao da uđe u kuhinju da ne bi otkrio tajnu, a nagađa se da je ta prva verzija ruske salate bila mješavina telećeg jezika, kavijara, zelene salate, komadića jastoga, kopra, kiselih krastavčića, tvrdo kuhanih jaja i sojinih zrna, ni nalik na sastojke koje mi danas stavljamo u rusku salatu.

Foto: Printksrin / Jutjub
Foto: Printksrin / Jutjub

Originalni Olivijeov preljev bio je neka vrsta majoneze koji se pravio od francuskog vinskog octa, senfa i provansalskog maslinovog ulja, ali je točan recept ostao nepoznat.

Jedno veče, Olivije je morao izaći usred spremanja salate zbog hitnog slučaja. Njegov pomoćnik Ivan Ivanov iskoristio je to da uđe u kuhinju, i tom prilikom je popisao sve sastojke i odokativni proces izrade. Ivanov je ubrzo prešao u konkurentski restoran gdje je pravio vrlo sličnu salatu, preimenovao ju je u “glavna salata” ili na ruskom “stolični” ali, kao da joj je nedostajao neki sastojak nije bila kao Olivierom salata. Ljudi koji su probali originalnu Olivijeovu salatu, tvrdili su da nitko nije uspio je napraviti tako ukusnu kao što je to mogao on. Nakon Olivierom smrti, Ivanov je prodao recept poznatim novinskim kućama, koje su objavljivanjem tajnog recepta Olivierom salate proširile i popularizirao ovaj mit, pa je, ako je vjerovati, on zaslužan za to što je ova salata ušla u povijest. Jedan od prvih tiskanih recepata za Olivijerovu salatu potječe iz 1894. godine.

I kao što to biva sa gurmanskim jelima, skuplje namirnice zamijenjene su pristupačnijim, pa su ubrzo nastale razne verzije ruske salate. Iako se misli da samo Srbi, koji su inače skloni pretjerivanju u hrani tijekom blagdana, gaje veliku naklonost prema ovoj salati, ona je popularna iu Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj, gdje gotovo i da nema restorana u kome ne služe ovu salatu. Jede se iu Iranu, Španjolskoj, Portugalu i Turskoj, a svako je unio poneku izmjenu u odnosu na originalni recept.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Source :

kurir.rs, Foto: Profimedia

Pročitajte još

ZLATA VRIJEDNI: Savjeti stari više od 100 godina, a itekako mogu pomoći i danas

1910. godine Gallaher Ltd of Belfast & London and Ogden’s Branch, ogranak Imperial Tobacco Co tiskao je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

X Close