Naslovnica » LIFESTYLE » ZDRAVLJE » Ova fotografija prikazuje simptom raka na koji često ne obraćamo pažnju

Ova fotografija prikazuje simptom raka na koji često ne obraćamo pažnju

JEDNA od osam žena tijekom života oboljet će od raka dojke, odnosno svakih deset minuta jedna žena dozna da je oboljela. Prema stručnjacima, simptomi mogu biti prilično očiti, poput kvržica i zadebljanja tkiva ili pak suptilniji, poput običnog osipa.

Kod Claire Warner postojao je samo jedan simptom, maleno udubljenje na donjem dijelu lijeve dojke. Njena prijateljica na Facebooku je objavila svoje iskustvo s rakom dojke, zbog kojeg je otišla liječniku i saznala da su njene sumnje nažalost opravdane.

Umjesto da se pomiri sa sudbinom, podvrgnula se operaciji, kemoterapiji i zračenju. Na Facebooku je prije šest mjeseci objavila fotografiju svoje dojke kako bi pokazala koliko je lako previdjeti prve simptome.

“Ovo je fotografija moje lijeve dojke. Mala modrica je mjesto na kojem su mi napravili biopsiju. Udubljenje pored njega je rijedak i slabo poznat simptom raka dojke. Trepnite i promaknut će vam. Nisam bolesna, moj jedini simptom je ovo malo udubljenje”, napisala je.

Njena fotografija otada je podijeljena više od 25.000 puta, a srušila je uvriježeno mišljenje da su simptomi raka očiti te da je rak bolan. Iako često ukljanja fotke koje smatra nepoćudnima, ovu Facebook nije uklonio. Iako 90 posto kvržica u dojkama nisu rak, važno je da svejedno posjetite liječnika, bez obzira na to jeste li muškarac ili žena.

Drugi simptomi raka dojke su:

– promjena veličine ili oblika jedne ili obje dojke

– nova udubljenja na koži dojki

– kvržice ili otoci pod pazusima

– osim na ili oko prsa

– promjene na bradavicama.

Source :

index.hr, Foto: Facebook

Pročitajte još

Ne važi više poruka da se špinat ne smije podgrijavati

Zahvaljujući upornosti jednog studenta srušena je poluistina zbog koje su patili ljubitelji špinata “U špinatu …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

X Close