Naslovnica » ZANIMLJIVOSTI » OTKRIVENO Ovdje završe amputirani dijelovi tijela

OTKRIVENO Ovdje završe amputirani dijelovi tijela

Patološki otpad predstavlja dijelove ljudskog tijela – amputate, tkiva i organe odstranjene tijekom kirurških zahvata, tkiva uzeta u dijagnostičke svrhe, placente i fetuse, pokusne životinje i njihove dijelove.

U pojedinim slučajevima patološki otpad može biti i izuzetno opasan ako je infektivan, pa se postavlja pitanje kako se on uništava, piše Avaz.ba.

U Kantonalnoj bolnici Zenica kažu da se patološki otpad može zbrinjavati na dva načina: spaljivanjem u krematoriju ili zakopavanjem na groblju.

Prema riječima Aide Buro, glasnogovornika KB Zenica, s obzirom na to da u BiH ne postoji krematorij, nadležni iz ove zdravstvene ustanove daju da se patološki otpad zakopa na groblju.

Oko pet tona patološkog otpada koji se stvori tijekom jedne godine Sveučilišni klinički centar Tuzla, shodno potpisanom ugovoru, predaje u nadležnost Komemorativnog centra Tuzla.

– Kod nas postoje sekundarna skladišta i zamrzivači, a radnici Komemorativnog centra na naš poziv dolaze i preuzimaju takvu vrstu otpada. Ugovor je potpisan prije nekoliko godina i mogu reći da je suradnja na visokoj razini.

Nakon preuzimanja patološkog otpada Komemorativni centar Tuzla predaje ga kolegama u Visokom, gdje se obavlja krajnja dispozicija – kazao je za Avaz Amer Čustović, načelnik Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor UKC Tuzla.

Sav patološki otpad i otpad humanog porijekla u sarajevskom kantonu zbrinjava se na gradskom groblju u Visokom. Iz Kliničkog centra na Koševu paketi s ovim otpadom stižu im tri do četiri puta mjesečno, nakon čega ga oni ukopavaju u dijelu groblja predviđenom za te namjene.

posebna parcela

– Tu nisu samo amputirani dijelovi tijela nego i sav ostali patološki otpad. On se dostavlja uredno upakiran. Zakopava se na dubini od pet metara i više. Nakon što ga spustimo, prije zakopavanja pospemo ga vapnom i klorom – pojašnjava pomoćnik direktora gradskog groblja Visoko, Kenan Karavdić.

Sveučilišni klinički centar RS ima sklopljen ugovor s banjalučkim gradskim grobljem o zbrinjavanju medicinskog otpada, gdje spadaju i amputirani ekstremiteti.

– Gradsko groblje sahranjuje taj otpad na groblju u posebnoj parceli. Prema informacijama iz službe operacionih sala sa centralnom sterilizacijom, u 2016. godini bilo je ukupno 120 amputacija gornjih i donjih ekstremiteta i 24 amputacije prsta – istaknuli su iz UKC-a RS.

Karavdić napominje da nikada nisu imali slučaj da je netko izrazio želju da sahrani amputirani dio tijela. Ovakav zahtjev nisu zabilježili ni u sarajevskom “Pokopu”, u kojem kažu da su do rata patološki otpad zbrinjavali u grobnicu posebno napravljenu za tu namjenu.

Source :

alo.rs, Foto: Profimedia

Pročitajte još

10 najodvratnijih običaja antičke Grčke od kojih će vam pozliti

Iz današnje perspektive Stare Grke ponajprije se smatra filozofima i očevima demokracije, ljudima koji su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

X Close