Naslovnica » ZANIMLJIVOSTI » Manijak je oteo četiri osobe i zakopao u pijesku: Ovu zagonetku ne može riješiti ni 10 posto ljudi!

Manijak je oteo četiri osobe i zakopao u pijesku: Ovu zagonetku ne može riješiti ni 10 posto ljudi!

Manijak je oteo četiri osobe koje su se kasnije probudile zakopane u pijesku do glave. Svatko ima šešir , osobe A i C imaju crni, a osobe B i D bijeli, i svi znaju svoju poziciju, kao i poziciju ostalih osoba, ali ne znaju koja je kombinacija šešira . Između osobe A i B je postavljen zid.

Dakle, osoba D vidi osobu B i C ispred sebe, a A je iza zida. Osoba C vidi osobu B ispred sebe i zna da je osoba A iza zida, a da je D iza njega.

Osoba B vidi samo zid, ali zna da je A iza zida, i da su C i D iza njega. Osoba A samo vidi zid i zna da su B, C i D s druge strane.

Manijak im je zadao sljedeće uvjete: Ukupno ima dva bijela i dva crna šešira. Ukoliko netko od vas točno kaže svoju boju šešira, slobodni su. Ipak, ako netko pogriješi boju svog šešira, svi će nastradati.

Četiri osobe ne smiju pričaju ili na bilo koji drugi način komunicirati, jer će ih psihopata ubiti. Oni ne mogu okrenu glavu, kao i to da progovore, da pogledaju gore i vide svoj šešir.

Koja od ove četiri osobe može biti sigurna koja boja šešira je na njenoj glavi? Tko je to i kako može znati?

Pokušajte riješiti ovu zagonetku, a vaš rješenje napišite u komentaru.

Odgovor je osoba C.  Svatko zna svoju poziciju, a pošto ispred sebe vidi bijeli šešir zna kad bi na njegovoj glavi bio također bijeli D bi, pošto vidi dva ista šešira ispred sebe, bio siguran da je na njegovoj glavi crni.

Ali, pošto D ne daje odgovor, C je siguran da D ispred sebe vidi dva različita šešira, što mu je znak da je na njegovoj glavi različit šešir od onog ispred sebe.

Source :

Telegraf.rs, Foto: 9gag.com

Pročitajte još

10 najodvratnijih običaja antičke Grčke od kojih će vam pozliti

Iz današnje perspektive Stare Grke ponajprije se smatra filozofima i očevima demokracije, ljudima koji su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

X Close