Naslovnica » LIFESTYLE » Kakav trening omogućuje najbrže gubljenje masnog potkožnog tkiva?

Kakav trening omogućuje najbrže gubljenje masnog potkožnog tkiva?

Kada provodite neki sistem vježbanja onda izvodite onaj trening koji je zdrav i efikasan po pitanju ostvarenja željenih ciljeva. Različite vrste treninga izazivaju metabolički stres na organizam na način da izbacuju tijelo iz homeostaze. Homeostaza označuje biološku ravnotežu ljudskog tijela, usklađenost različitih funkcija u organizmu.

Metabolički trening je efikasan i optimalan stimulans koji omogućuje gubitak masnog potkožnog tkiva. Metaboličkim treningom izbacujemo tijelo iz ravnoteže-homeostaze, te nakon toga se tijelo želi vratiti u prvobitno stanje ravnoteže. Za vrijeme vraćanja organizma u stanje ravnoteže dolazi do EPOC-a (excess post-exercise oxygen consumption) – povećane potrošnje kisika i nakon treninga, odnosno dolazi do ubrzanog rada organizma, potrošnje energije te sagorijevanja kalorija.

Karakteristike metaboličkog treninga:

 • smanjenje masnog potkožnog tkiva
 • veća potrošnja kalorija
 • angažiranje cijelog tijela
 • ubrzanje metabolizma
 • povećano izlučivanje hormona
 • razvoj kondicijskih sposobnosti
 • unaprjeđenje kardiovaskularnog kapaciteta
 • kraće vrijeme trajanja, ali veći intenzitet

Ako želite izazvati metabolički stres u organizmu onda izvodite kružne treninge, HIIT, Cross Fit ili Tabata protokol. Kako bi potrošili što više masnog potkožnog tkiva najprije napravite trening s opterećenjem, bitno je izgraditi što više mišićne mase, jer više mišića troši veću količinu kalorija.

Nakon treninga s opterećenjem poželjno je primijeniti jedan od gore navedenih oblika treninga u periodu od 5-20 min naravno ovisno o kondiciji i sposobnostima vježbača. Važno je napomenuti da bez kvalitetne i uravnotežene prehrane će rezultati izostati usprkos odrađenom treningu. Kako bi postigli maksimalne rezultate potrebno je stvoriti sinergiju između prehrane, treninga i odmora.

Kombinacije metaboličkih treninga koje možete izvoditi:

 • A) vrijeme
 • B) krugove
 • C) broj ponavljanja

Primjer 1: 7 vježbi izvoditi po 10 ponavljanja na vrijeme od 10 minuta.

Primjer 2: Odabrati 3-5 vježbi izvoditi svaku 7 puta i napraviti 10-15 krugova.

Primjer 3: Odabrati 4 vježbe i napraviti svaku vježbu u 50-100 ponavljanja što brže, ali s pravilnom tehnikom.

Primjer 4: Izvoditi određene vježbe u vremenskim intervalima 30sec rad-20 sec odmor, 30sec rad 10sec odmor, itd…

Vježbe je potrebno izvoditi od submaksimalnog do maksimalnog intenziteta ovisno o razini utreniranosti. Možete raditi različite kombinacije sve ovisi o kreativnosti.

Prije nego počnete izvoditi neki od oblika visoko intenzivnog treninga budite sigurni da izabrane vježbe izvodite na pravilan način. Visoko intenzivne treninge ne bi trebali izvoditi početnici ili vježbaći koji nisu upoznati s tehnikom izvođenja navedenih vježbi.  Tehnika je uvijek najbitnija kako ne bi došlo do ozljeda.

kako-odabrati-fitness-trenera

Pročitajte još

Žene su poludjele za ovim izumom: Drage dame, olakšajte sebi život (VIDEO)

Specijalni silikonski umetak namjenjen je ženama koje nisu u mogućnosti da u slučaju male nužde …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

X Close