Naslovnica » ZANIMLJIVOSTI » ISPOVIJEST BIVŠEG AGENTA CIA-e: Sadam Hussein je bio najtajnovitija osoba koju sam upoznao

ISPOVIJEST BIVŠEG AGENTA CIA-e: Sadam Hussein je bio najtajnovitija osoba koju sam upoznao

John Nixon bio je agent CIA-e, prva osoba koja je detaljno ispitivala Sadama Husseina nakon što je zarobljen 2003. godine. Iskustvo je prepričao za BBC.

Nixon je Husseina ispitivao oko optužbi za posjedovanje oružja za masovno uništenje, a tvrdi da se radilo o ‘najtajnovitijem i najsumnjičavijoj’ osobi koju je ikada upoznao.

‘Nisam mislio da ćemo ga ikad naći, i nikad nisam mislio da ćemo se ustvari susresti. Znate, ustvari je isprva bio malo… Više se kontrolirao nego što sam očekivao od osobe kojoj se svijet preokrenuo. Ponašao se kao da kod nas dolazi svake subote te da mu je vojska SAD-a, koja ga je zarobila, da su mu oni zapravo gosti, a da je on njihov domaćin’, ispričao je bivši agent.

Teškom mukom izvlačio informacije

Progovorio je i o tome koji mu je točno bio zadatak, odnono što je morao ‘iščupati’ iz Husseina.

‘Washington je imao dosta pitanja na koja su odmah htjeli odgovor. Već sam mu prve večeri postavio nekoliko njih, ali kasnije smo održali nekako formalan proces ispitivanja. Pitanje broj jedan bilo je gdje su oružja masovnog uništenja. To je Washington htio znati. Nakon toga uslijedio je niz ostalih pitanja koje smo imali, primjerice povezanosti s raznim grupama, koje su mu bile namjere u ratu, pobuna je također bila veoma važna tema. Onda su tu bila pitanja koja sam osobno imao, kao stručnjak za njega, i postavio sam mu neka pitanja koja su nas odavno mučila’, ispričao je Nixon.

Otkrio je i detalje dijelova ispitivanja koji su se fokusirali na oružje masovnog uništenja.

Bio je sumnjičav i tajnovit

‘Rekao je da ih nema te da nema aktivan program oružja i da s time ne namjerava započeti. Na početku je bio najtajnovitija i najsumnjičavija osoba koju sam ikada upoznao pa mu je bilo teško vjerovati. Imao sam osjećaj da mi ne govori sve, čak i onda kad je govorio istinu. Isprva sam bio oprezan, ali kad smo počeli provjeravati ostale stvari i voditi razgovore s ostalim službenicima u nuklearnom programu, počeli smo shvaćati da govori istinu’, rekao je Nixon.

Bivši agent tvrdi kako je iz ispitivanja shvatio da je Hussein bio totalno nezainteresiran za to što njegova vlada radi i da uopće nije imao pravi plan za obranu. Uporno je tvrdio kako nema veze s terorističkim napadom na SAD 11. rujna 2001.

Hussein je uhićen u podrumu jedne farme u gradu Adwaru, udaljenom 15-ak kilometara od njegova rodnog grada Tikrita. Suđeno mu je i pogubljen je 30. prosinca 2006. godine.

Source :

net.hr

Pročitajte još

GENIJALCI Jakim udarcima u mošnice liječe erektilnu disfunkciju (VIDEO)

Naime, ovaj učitelj Kung Fua tvrdi da se žestokim udarcima u gentalije liječi erektilna disfunkcija, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

X Close